عصر بازار

دلیل افزایش قیمت اوراق تسهیلات مسکن چیست؟

عصر اعتبار- بررسی اوراق تسهیلات مسکن گویای آن است که در شش‌ماهه دوم سال گذشته قیمت این اوراق و نرخ سود واقعی وام آنها به شکل قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است.

دلیل افزایش قیمت اوراق تسهیلات مسکن چیست؟
نسخه قابل چاپ
سه شنبه ۰۵ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۳:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری«عصراعتبار » به نقل از خبرآنلاین، آخرین گزارش موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه‌ریزی حاکی از آن است که طی شش‌ماهه دوم 1394 ، تعداد 29 نماد از اوراق تسهیلات مسکن (تسه) مورد معامله قرار گرفته است که از این میان، 5 نماد برای نخستین‌بار وارد تابلو معاملات فرابورس شده است. مجموع ارزش معاملات اوراق تسهیلات مسکن در نیمه دوم سال، 4.6 تریلیون ریال بوده که این رقم معادل 1.3 درصد از معاملات سهام و حق‌تقدم است. میزان معاملات نسبت به نیمه اول سال 4.5 درصد افزایش یافته است.

    به نظر می‌رسد که ابلاغ مصوبه 18 آذرماه شورای پول و اعتبار مبنی بر تغییر نرخ و سقف تسهیلات مسکن از محل این اوراق، مهم‌ترین متغیر موثر بر بازار اوراق تسهیلات مسکن بوده که تاثیر خود را به سرعت بر قیمت این اوراق (و نرخ سود واقعی تسهیلات دریافت شده توسط اوراق) نشان داده است.

    براساس مصوبه جدید، نرخ سود اسمی این تسهیلات از 16 درصد به 18.5 درصد افزایش یافته و سقف تسهیلات نیز از 350 میلیون ریال به 600 میلیون ریال افزایش یافته است. البته این تغییرات، صرفا برای اوراق آبان‌ماه (9408) و پس از آن اعمال می‌شود.

    بررسی روند قیمتی اوراق تسه در بازار گویای آن است که تا پیش از آذرماه، قیمت اوراق تسه پایین‌تر از 700 هزار ریال بوده و سود واقعی تسهیلات متناظر با آن نیز در ناحیه 20 درصد و کمتر از آن قرار داشته است، اما با تغییر تسهیلات مسکن و افزایش نرخ سود اسمی از 16 درصد به 18.5 درصد، قیمت اوراق تسه و همچنین نرخ سود واقعی تسهیلات نیز افزایش یافته است.

    نمودار زیر تغییرات نرخ سود واقعی تسهیلات مسکن را برای دو ورقه 9406 و 9408 در نیمه دوم سال 1394 نشان می‌دهد و افزایش نرخ سود وام پس از آذرماه، به خوبی مشاهده می‌شود.

    * نرخ سود واقعی وام متناظر با قیمت روزانه اوراق تسهیلات مسکن در نیمه دوم سال 1394

    شایان ذکر است با وجود آنکه افزایش سقف تسهیلات و سود بانکی، تنها برای اوراق پس از آبان‌ماه اعمال می‌شود، نرخ اوراق مربوط به ماه‌های قبل نیز افزایش یافته است. البته اختلاف نرخ سود واقعی وام، در حدود 2.5 درصد باقی مانده است. جدول زیر میانگین موزون (براساس حجم معاملات) نرخ سود وام مسکن را در نیمه دوم سال 1394 به تفکیک اوراق نشان می‌دهد.

    * جدول: میانگین موزون نرخ سود وام متناظر با قیمت اوراق تسهیلات مسکن در نیمه دوم سال 1394

    برچسب ها
    پورسعید خلیلی