عصر بازار

سیگنال‌های متناقض در بازار جهانی

عصر اعتبار- رفتار زیگزاگی ترامپ، آینده سیاست پولی و اقتصادی آمریکا را غیرقابل پیش‌بینی کرده است. اونس طلا و شاخص دلار به سه دلیل عمده، روز‌های پنج‌شنبه و جمعه را در جهات مختلفی سپری کردند. دلیل اول به عدم تطابق تقاضای پیش‌بینی شده هندی‌ها برای طلای فیزیکی با مقدار واقعی تقاضا مربوط می‌شود.

سیگنال‌های متناقض در بازار جهانی
نسخه قابل چاپ
شنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۶ - ۰۰:۲۱:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری«عصر اعتبار» به نقل از دنیای اقتصاد؛ دلیل دوم، تصویب شکننده بودجه سال آتی میلادی است که منجر به هموار شدن مسیر اجرای طرح کاهش مالیاتی ترامپ شد. آخرین دلیل نیز به گرایش جدید ترامپ برای معرفی نامزد تصدی کرسی ریاست فدرال رزرو، از سمت انقباضی‌ها به سمت انبساطی‌های حمایت‌کننده است.

    بازی رفت و برگشتی طلا
    بازار جهانی طلا در روز پنج‌شنبه با افزایش 76/ 0 درصدی از قیمت باز شده 1280 دلاری به حدود قیمت 1290 دلاری رسید. اونس فلز زرد روز پنج‌شنبه همزمان با آغاز جشن «دیوالی» هندی‌ها و تغییر تقاضا، همچنین افت دلار به علت بروز فضای انبساطی در سیاست پولی آمریکا، تقویت شد. روز جمعه جهت فلز براق به‌ازای هر اونس در قیمت 1290 دلاری باز شد، اما برخلاف روز قبل از آن تا ساعت 17 عصر به قیمت 1281 دلاری کاهش یافت. قیمت اونس فلز زرد در روز جمعه تا کف 1279 دلاری نیز سقوط کرد. تقاضای طلای هند‌ی‌ها همه ساله در این بازه افزایش می‌یافت اما با توجه به گران شدن طلا برای خریداران هندی این تقاضا با کاهش زیادی در این کشور همراه شد. این رفتار عمومی هندی‌ها افزایش قیمت پنج‌شنبه به علت انتظار افزایش تقاضا، و کاهش ارزش روز جمعه، به دلیل کاهش تقاضای کلی برای طلا را توجیه می‌کند. در کنار هندی‌ها، عوامل دلاری نیز طلا را مخالف با خود بالا و پایین کردند.

    تداوم بی‌منطقی دلار
    روند تقویت دلار باوجود داده‌های مثبت اقتصادی در روز پنج‌شنبه معکوس شد. شاخص دلار که روز‌های ابتدایی هفته خود را با روند افزایشی ادامه می‌داد به دلایل گوناگونی متوقف شد. یکی از این دلایل مربوط به انتظار بازار‌های جهانی پیش از تصمیم سنا درخصوص تصویب لایحه بودجه سال 2018 میلادی می‌شد. دلیل دوم، تاثیر متناقض تقاضای طلای هندی‌ها در جشن‌ پاییزی و تقویت طلا بود. دلیل سوم، اولین موج کاهشی دلار در پنج‌شنبه را بی‌توجه به داده‌های مثبت اقتصادی پدید آورد. اخبار منتشر شده از تمایل جدید ترامپ به ریاست یک سیاست‌گذار از طیف «کبوتر»ها، حمایتی-انبساطی‌ها در صدر فدرال رزرو حکایت داشت. داده‌های مثبتی که نادیده گرفته شد، تعداد درخواست‌کنندگان بیمه بیکاری در هفته گذشته را در پایین‌ترین سطح در 44 سال گذشته گزارش می‌کردند. این گزارش که عصر روز پنج‌شنبه منتشر شد از پیش‌بینی 240 هزار نفری نیز پایین‌تر ثبت شد. تعداد افرادی که در هفته گذشته شغل خود را رها کرده و متقاضی دریافت بیمه بیکاری شده‌اند به 222 هزار نفر رسید که 18 هزار نفر کمتر از پیش‌بینی بود. کاهش تعداد این افراد نشانه خوبی برای اقتصاد آمریکا است و می‌تواند آمار نامناسب اشتغال در ماه سپتامبر را تا حدودی جبران کند. کاهش متقاضیان بیمه بیکاری تحت‌تاثیر گمانه‌زنی‌های انبساطی فدرال رزرو و تصویب غیرمستقیم طرح مالیاتی در سنا نتوانست مددی به اسکناس آمریکایی برساند. شاخص دلار روز پنج‌شنبه در عدد 42/ 93 باز شده بود، اما تحت‌تاثیر عوامل کاهشی تا 17/ 93 واحد نیز سقوط کرد. بازار روز جمعه نیز در عدد 17/ 93 باز شد اما برخلاف روز پیش از آن تا ساعت 17 عصر طی کانال افزایشی به 5/ 93 واحد نیز رسید. کارشناسان معتقدند بازار در روز جمعه منطقی‌تر عمل کرد و پاسخ مناسبی به داده‌های مثبت روز پنج‌شنبه داد.

    تصویب کسری بیشتر؟
    لایحه بودجه برای سال آینده میلادی روز پنج‌شنبه به وقت محلی واشنگتن در سنای آمریکا با 51 رای موافق در برابر 49 رای مخالف تصویب شد. برتری جمهوری‌خواهان بسیار شکننده رقم خورد. به نقل از رویترز، تصویب این لایحه زمینه را برای تغییر قوانین مالیاتی که دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا به‌دنبال اجرای آن است، حتی بدون حمایت دموکرات‌ها فراهم می‌کند. طبق این لایحه، دولت آمریکا اجازه پیدا می‌کند که مالیات‌ها را کاهش دهد و طی یک دهه آینده تا حدود 1500 میلیارد دلار بر کسری بودجه فدرال بیفزاید. جمهوری‌خواهان پس از ناکامی در لغو قانون بهداشت و درمانی باراک اوباما موسوم به «اوباماکر»، در نظر دارند درخصوص اصلاح قانون مالیات پافشاری بیشتری بروز دهند. کاخ سفید اعلام کرده که طرح جمهوری‌خواهان مبنی‌بر کاهش نرخ مالیات بر درآمد شرکت‌ها از 35 درصد به 20 درصد به ایجاد شغل و افزایش دستمزد کارگران منجر خواهد شد.

    جمع اضداد!
    اولویت ترامپ برای ریاست فدرال رزرو بازهم دستخوش تغییر شد. آخرین گزارش‌های منابع خبری آگاه مانند رویترز از تمایل ترامپ برای معرفی یک سیاست‌گذار از جناح «کبوتر»ها حکایت داشت. انتشار این اخبار باعث سقوط ارزش دلار در معاملات روز پنج‌شنبه شد. افزایش احتمال اعمال سیاست‌های انبساطی در فدرال رزرو در پی قدرت گرفتن «کبوتر»ها به معنای رهایی بیشتر کریدور تورم و به تبع آن کاهش ارزش اسکناس پشت‌سبز است. در حالی که اجرای طرح کاهش مالیاتی کسری بودجه فدرال را به همراه خواهد داشت، فدرال رزرو در حال اجرای طرح تعدیل ترازنامه 4500 میلیارد دلاری اوراق بهادار است. تعدیل ترازنامه اوراق، سیاستی انقباضی محسوب می‌شود؛ زیرا نقدینگی را از بازار بیرون می‌کشد، در مقابل، طرح ترامپ به علت کسری محتملی که ایجاد خواهد کرد باعث ایجاد تورم خواهد شد و انبساطی عمل می‌کند.

    برچسب ها
    پورسعید خلیلی