عصر بازار

عدم تغییر مسیر نرخ بهره

عصر اعتبار- «جی پاول»، رئیس فدرال رزرو آمریکا، نتیجه آخرین اجلاس «کمیته بازار باز» که چهارشنبه شب برگزار شده بود را با پیام عدم‌تغییر نرخ بهره اعلام کرد. پاول با اشاره به رشد اقتصادی ایالات متحده، بازار کار قدرتمند با اشتغال کامل و رشد نرخ دستمزد‌ها، شرایط کلی را بدون ریسک توصیف کرد، اما در ادامه، نیاز به افزایش تورم تا نرخ هدف ۲ درصدی را دلیل ثابت نگه داشتن نرخ بهره عنوان کرد.

عدم تغییر مسیر نرخ بهره
نسخه قابل چاپ
شنبه ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۰۹:۳۳:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری«عصر اعتبار» به نقل از دنیای اقتصاد، رئیس نهاد پولی آمریکا روند رشد نرخ دستمزدها را نشانه‌ای از افزایش تورم در ماه‌های آینده و دستیابی به هدف 2 درصدی دانست. اظهارات پاول با تقویت شاخص دلار و افت قیمت طلای جهانی همراه شد؛ چراکه در طول سخنرانی خود مسیر سیاست‌گذاری پولی که برخی انتظار آن را داشتند (کاهش نرخ بهره یا دوربرگردان پولی) را مسدود کرد. در سال 2019 توقف روند انقباض پولی باعث پدید آمدن گمانه‌زنی‌هایی در‌خصوص دوربرگردان پولی و کاهش نرخ بهره از سوی سرمایه‌گذاران شده بود. با این حال، پاول با تاکید بر نبود ریسک قابل‌ملاحظه‌ای در کمین اقتصاد آمریکا نیاز به تغییر جهت سیاست پولی را از میان برد و توقف روند رشد نرخ بهره را مسیر ایده‌آل در شرایط کنونی توصیف کرد.

    پاول در مقابل ترامپ

    در‌حالی‌که دونالد ترامپ در حال لابی برای ثبت عملیات کاهش نرخ بهره است؛ جرومی پاول در سخنرانی خود گفت: «وضعیت سلامت اقتصاد آمریکا نشان می‌دهد که هیچ نیاز فوری برای حرکت نرخ بهره به سمت انقباض یا انبساط وجود ندارد. وضعیت تورم نیز با نظارت کامل بررسی می‌شود و به‌مرور به سطح 2 درصدی صعود خواهد کرد؛ چراکه شاهد رشد نرخ دستمزدها در ماه‌های اخیر بوده‌ایم و به تدریج اثر آن با رشد تورم محسوس خواهد شد.»
    تداوم پازل ناقص تورمی

    اگرچه سیاست‌گذاران پولی فدرال رزرو از وضعیت رو به جلوی اقتصاد آمریکا به‌ویژه در مورد تورم پشتیبانی می‌کنند، اما افت مخارج مصرف‌کنندگان و کاهش میزان سرمایه‌گذاری در کسب‌وکار ظرف فصل ابتدایی سال 2019 همزمان با ثبت نرخ‌های تورم پایین‌تر از هدف 2 درصدی رخ داده است. بنابراین معضل تورم دور از هدف با پارامترهای زیادی در حال تقویت است و از سوی دیگر برخی مولفه‌ها در جهت عکس عمل می‌کنند که آینده این شاخص مهم را مبهم نگه داشته است.
    اثر نشست پولی بر بازارهای جهانی

    حساسیت نرخ بازدهی اوراق خزانه: پس از آنکه پاول در ادامه اظهاراتش اذعان کرد که اعضای کمیته بازار باز تنها به ابزارهایی که در زیرزمین (ابزار قدیمی) قرار دارند اکتفا نمی‌کنند و تمام شرایط موجود را با ابزارهای جایگزین و نظارت بر اثرات مثبت و منفی آنها بررسی می‌کنند. در همین حین، اولین تاثیر در نرخ‌های بازدهی اوراق خزانه‌داری با سررسید 2 ساله ظرف کمتر از یک ساعت رخ داد. در ساعت 12 نیمه شب پنج‌شنبه به وقت تهران این اوراق که بازدهی 26/ 2 درصدی داشتند ظرف یک ساعت، دو حرکت متناقض از خود بروز دادند. این اوراق ابتدا تا 22 /2 درصد افت کردند و ظرف نیم ساعت بازگشتی تا 31/ 2 درصد رقم زدند. همچنین نرخ بازدهی اوراق بلندمدت 10ساله خزانه آمریکا نیز با افت 02/ 0 نقطه درصدی به 50/ 2 درصد افول کرد و فاصله این دونسخه از اوراق را به 19 /0درصد رساند که فاصله زیادی با خطی شدن منحنی بازدهی اوراق خزانه ندارد و در اواخر سال گذشته میلادی این فاصله به حدود 07/ 0 درصد نیز رسیده بود.

    بازارهای نزولی: شاخص بازار سهام آمریکا، S&P500 در دو روز گذشته نزدیک به یک درصد تضعیف شده است. اونس طلا نیز سومین روز پیاپی با ریزش قیمت را تجربه می‌کند. در بازار ارز نیز یورو و پوند که به تازگی نسبت به دلار غلبه کرده بودند با نزدیک شدن شاخص دلار به محدوده 98 واحدی تحت فشار قرار گرفتند و به عقب بازگشتند. اونس طلا نیز تحت فشار دلار به میانگین 200 روزه خود در قیمت 1265 تا 1268 دلاری برخورد دیگری داشت که با حمایت این سطح به قیمت 1270 دلاری بازگشت؛ اما در طول هفته اخیر به‌واسطه تقویت دلار بازدهی منفی 4/ 1 درصدی برای اونس رقم خورده است.فدرال رزرو به‌دنبال نظارت و تنظیم انتظارات سرمایه‌گذاران در‌خصوص سیاست پولی و وضعیت اقتصادی سعی در تعدیل گرایش‌ها و انتظارات متغیر سرمایه‌گذاران دارد که در این دوره به کاهش نرخ بهره اطمینان قابل‌توجهی داشتند. فدرال رزرو اگر تصمیم مشابه داشته باشد نباید در شرایطی که ریسک محتمل رکود در کمین اقتصاد این کشور است اجازه پیشخور شدن تاثیرات اقدامات پولی را به سرمایه‌گذاران بدهد. بنابراین هر گاه انتظارات از احتمال بیشتر کاهش نرخ بهره حمایت می‌کنند، کمیته بازار باز باید به نحوی این انتظارات را با مسدود کردن این مسیر انتظاری به تعدیل می‌رساند.

    برچسب ها
    پورسعید خلیلی