عصر بازار

آفریقا قلمرو جدید حکمرانی اقتصادی روسیه می شود؟

عصر اعتبار- شهر سوچی روسیه، در ماه اکتبر میزبان بیست و سومین نشست سران قارهٔ آفریقا و روسیه بود؛ نشستی که بنا داشت ظرف ۲۴ ساعت تعریفی نو از روابط استراتژیک میان این کشورها ارائه کند.

آفریقا قلمرو جدید حکمرانی اقتصادی روسیه می شود؟
نسخه قابل چاپ
جمعه ۱۰ آبان ۱۳۹۸ - ۱۴:۰۰:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری«عصر اعتبار» به نقل از ایبنا، نخستین دورهٔ این نشست با حضور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و عبدالفتاح سیسی، رئیس ‌جمهوری مصر و رئیس کنونی اتحادیهٔ آفریقا آغاز به کار کرده بود.

    بیش از 40 تن از سران کشورهای آفریقایی و هزاران شرکت‌کنندهٔ در این نشست حضور داشتند. پوتین در سخنانش در مراسم گشایش این نشست، مجددا بر تقویت روابط تجاری میان روسیه و آفریقا تأکید کرد.

    رئیس جمهوری روسیه گفت: گرچه در 5 سال گذشته حجم تبادل تجاری میان روسیه و کشورهای آفریقایی تقریبا دو برابر شده و به 20 میلیارد دلار رسیده است، درحالی که در آفریقا شرکای بسیاری با قابلیت رشد اقتصادیِ‌ بالا داریم. بنابراین قطعا این رقم کافی نیست.

    اما تنها 20 میلیارد دلار؟ پس تأثیری که شوروی سابق بر قارّهٔ آفریقا داشت چه شده است؟ مسکو با پشتیبانی از استعمارزدایی در آفریقا جایی باز کرده بود، به ویژه در مالی، کشوری که چنانکه رئیس جمهوری‌اش می‌گوید 60 سال است که دوست روسیه به شمار می‌آید.

    ابراهیم ابوبکر کیتا، رئیس جمهوری مالی دربارهٔ اهمیت روسیه برای کشورش می‌گوید: حوالی سال 1961 بود که روسیه پیشنهادی به ما داد مبنی بر اینکه مایل است با ما همکاری کند. ما همچنین اولین واحدهای صنعتیِ خودمان را مدیون روسیه هستیم، ‌ واحدهایی که به ما اجازه داد بتوانیم شرکت‌های دولتی وخصوصی در مالی داشته باشم. من معتقدم که دورانی تازه در راه است که در آن روابطمان را بازاندیشی می‌کنیم. مالی هم مانند دیگر کشورهای آفریقایی، به غیر از مسائل نظامی، برای توسعهٔ دیگر بخش‌های اقتصادش بر روسیهٔ تکیه می‌کند.

    صفیه بولی، وزیر توسعهٔ سرمایه‌گذاری خارجی مالی نیز در همین راستا معتقد است کشورش در بخش‌های مختلف قابلیت جذب سرمایه‌گذاری خارجی دارد. وی می‌افزاید: مالی، نوعی چهارراه ترابری است. ما با هفت کشور مرز داریم. از آنجا که مرزهای ما همه خاکی است، زیرساخت‌های جاده‌ای خوب ما نه تنها سبب می‌شود که کشورهای زیادی را به هم پیوند بدهیم بلکه شانس صادرات شرکت‌هایمان را بیشتر می‌کند. معادن بسیار خوبی هم داریم. برای نمونه پارسال 66 تن طلا استخراج کردیم. صنعت کشاورزی ما هم قابلیت بالایی دارد و مایلیم در این زمینه سرمایه‌گذاران بیشتری از روسیه جذب کنیم.

    اگر روسیه در آفریقا سرمایه‌گذاریِ شایان توجهی بکند، آفریقا این کشور را نه تنها به چشمِ نوعی منجی اقتصادی، بلکه همچون یک شریک تجاری خوب می‌بیند. پاول سورکین، وزیر انرژی روسیه معتقد است که کشور او هم به آفریقا نیازمند دارد. سورکین می‌افزاید: سابقه‌ٔ همکاری ما نشان می‌دهد که ما فناوری را شریک می‌شویم، ‌ و آماده‌ایم در زمینهٔ فرهنگ مشارکت کنیم، آماده‌ایم فرهنگ شرکایمان را بپذیرم و با هم رشد کنیم.

    برچسب ها
    پورسعید خلیلی