عصر بازار

دلایل تفاوت حقوق بازنشستگان اعلام شد

عصر اعتبار- سازمان مدیریت و برنامه ریزی به پیام ها و درخواست های ثبت شده مردمی در سامانه ارتباط بی واسطه با مسئولان خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران پاسخ داد و دلایل تفاوت حقوق بازنشستگان را اعلام کرد.

دلایل تفاوت حقوق بازنشستگان اعلام شد
نسخه قابل چاپ
شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۶:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری«عصر اعتبار»، خبرگزاری جمهوری اسلامی بعنوان رسانه نظام، ضمن اطلاع رسانی از تحولات داخلی و خارجی، وظیفه انعکاس نظرها، پیشنهادها، انتقادها و درخواست های مردم به مسئولان را برعهده دار دارد و برهمین اساس در صفحه نخست ایرنا بخش «ارتباط بدون واسطه با مسئولان» را ایجاد کرده است.
    ایرنا، پیام ها مختلف مردمی از جمله درخواست ها و پیشنهادها از مسئولان را برای پیگیری به دستگاه های مربوطه ارسال می کند.
    در این رابطه سازمان مدیریت و برنامه ریزی درباره موارد مطرح شده در این سامانه از جمله تفاوت حقوق بازنشستگی پاسخ داد و اعلام کرد: بر اساس ضوابط و مقررات حاکم بر نظام بازنشستگی، مبنای محاسبه و تعیین حقوق بازنشستگی کارکنان دولت، میانگین حقوق و مزایای مشمول کسر کسور بازنشستگی دو سال آخر زمان اشتغال آنان است که با افزایش حقوق و مزایای یاد شده از جمله فوق العاده های بند (5) و(10) ماده(68) قانون مدیریت خدمات کشوری و فوق العاده خاص در زمان اشتغال، سبب اختلاف در میزان حقوق بازنشستگان فعلی با سنوات قبل شده و این وضعیت ( تفاوت در حقوق بازنشستگان سنوات قبل) مبتلا به همه کارکنان بازنشسته دولت است.

    ** منعی برای ادامه تحصیل فرهنگیان وجود ندارد
    سازمان مدیریت و برنامه ریزی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره ادامه تحصیل فرهنگیان اعلام کرد: در هیچ کدام از بخشنامه های صادره از سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور منعی برای فرهنگیان در ادامه تحصیل و برخورداری از مزایای مدرک تحصیلی اخذ شده توسط کارمند در شرایط احراز شغل مورد تصدی وجود ندارد و صراحتا در بخشنامه 24 اسفندماه سال گذشته، پذیرش مدارک تحصیلی بیش از یک مقطع تحصیلی بر حسب وطایف و ماموریت های قانونی دستگاه را با تایید شورای توسعه مدیریت و سرمایه انسانی ممکن دانسته است.
    حتی در این بخشنامه، دستگاه اجرایی مجاز است در مورد کارمندانی که پیش از تاریخ ابلاغ این مصوبه به تحصیل اشتغال داشته اند، در صورت پیش بینی رشته تحصیل آنها در شرایط احراز شغل مورد تصدی و نیاز به سطح بالاتر تحصیلی، فارغ از محدودیت یک مقطع با نظر شورای راهبری توسعه مدیریت دستگاه ذیربط (کمیته سرمایه انسانی) اقدام شود.

    ** واگذاری خدمات مرحله سوم با تایید بالاترین مقام دستگاه اجرایی
    سازمان مدیریت و برنامه ریزی همچنین اعلام کرد: به استناد مفاد بخشنامه بیستم اردیبهشت ماه امسال، موضوع چگونگی انتخاب عوامل نظارت کارگاهی و تعیین حق الزحمه آنها، واگذاری خدمات مرحله سوم (شامل نظارت عالیه و کارگاهی) به مشاوری که خدمات طراحی همان پروژه را انجام نداده است، فقط پس از تایید بالاترین مقام دستگاه اجرایی و رعایت آیین نامه ارجاع کار موضع تصویب نامه اول دی ماه 1388 هیات وزیران امکان پذیر است.
    همچنین به استناد ماده 16 تصویب نامه یاد شده، استفاده از روش تک گزینه ای (منظور واگذاری مشاوره به یک مشاور بدون فرآیند رقابتی) برای مواردی که امکان استفاده از سایر روش های انتخاب مشاور(روش های رقابتی) وجود ندارد، حداکثر 20 برابر نصاب معاملات متوسط (معادل 27 هزار و 800 میلیون ریال) و براساس گزارش توجیهی کارفرما و تایید بالاترین مقام دستگاه مرکزی کارفرما امکان پذیر است.

    ** ضوابط و مقررات قرارداد موردی برای انعقاد قرارداد خدمات مشاوره طرح ها تهیه شد
    سازمان مدیریت و برنامه ریزی همچنین اعلام کرد که ضوابط و مقررات قرارداد مورد نیاز برای انعقاد قرارداد خدمات مشاوره در طرح ها و پروژه های سرمایه گذاری میان دستگاه های اجرایی و مهندسان مشاور را تهیه کرده و موارد توسط رئیس سازمان ابلاغ شده است.
    براساس اعلام سازمان مدیریت، در این زمینه تهیه و ابلاغ سالانه دستورالعمل چگونگی انتخاب و تعیین حق الزحمه خدمات نظارت کارگاهی نیز انجام می شود.
    رابطه مالی و قراردادی پرسنل شرکت های مشاور (از جمه عوامل نظارت کارگاهی) مهندسان مشاور مشمول قانون کار بوده و از حوزه اختیارات این سازمان خارج است، بنابراین امکان لازم الاجرا کردن بخشنامه نظارت کارگاهی برای پرسنل شرکت های مهندسان مشاور وجود ندارد. همچنین این سازمان تلاش می کند به تدریج بخشنامه یاد شده را از حالت دستمزدی به کارمزدی تبدیل کند.

    ** واگذاری فعالیت های دستگاه های اجرایی در مدیریت شهری به شهرداری ها
    سازمان مدیریت و برنامه ریزی همچنین درباره واگذاری برخی از فعالیت های دستگاه های اجرایی در مدیریت شهری به شهرداری ها نیز اعلام کرد که این روند از مدت ها پیش مورد توجه بوده و در شورای عالی اداری و هیات دولت مطرح شده است. علاوه بر این در ماده 173 قانون برنامه پنجم توسعه، این موضوع پیش بینی شده است که با برطرف شدن مشکلات اجرایی، اهداف مورد نظر تحقق یابد.

    ** ابلاغ افزایش 2500 پست سازمانی به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور
    سازمان مدیریت و برنامه ریزی درباره مشکل کمبود پست در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور نیز اعلام کرد: تشکیلات تفصیلی واحدهای استانی، شهرستانی و بخش سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در نامه 24 خردادماه امسال با افزایشی در حدود2500 پست سازمانی بر اساس مصوبه چهارم آذرماه سال گذشته هیات وزیران، به این سازمان ابلاغ شده است؛ بر همین اساس مشکل مربوط به کمبود پست های سازمانی برای جذب نیرو در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور از ناحیه سازمان مدیریت برطرف شده است.
    سازمان مدیریت و برنامه ریزی همچنین اعلام کرده است: پیگیری برخی از موارد به دلیل وصول نشدن کد ملی یا شماره تلفن تماس نامبردگان در سامانه رفاهی امکان پذیر نبوده است؛ همچنین برای رفع تبعیض در حقوق و مزایای برخی از پرسش کنندگان، اقداماتی در دست انجام است و پس از تایید نهایی، مشکلات موجود در این زمینه رفع خواهد شد.

    جهت دریافت آخرین اخبار از طریق تلگرام به کانال اختصاصی عصر اعتبار  ( https://telegram.me/asretebar ) بپیوندید. برای دریافت آخرین نسخه از نرم افزار تلگرام اینجا را کلیک کنید.

    برچسب ها
    پورسعید خلیلی
    پربازدیدترین های ۲ روز گذشته
      پربازدیدترین های هفته
        دکه مطبوعات
        • بازار امروز ۳۹۹
        • بازار امروز ۳۹۰
        • بازار امروز ۳۸۸
        • ۱۵
        • اعتبار امروز
        • شماره ۸ اعتبار امروز
        • شماره ۷ اعتبار امروز
        • شماره ۶ اعتبار امروز
        • شماره پنجم
        آخرین بروزرسانی ۴ ماه پیش
        آرشیو