عصر بازار

روند رسیدگی به پرونده‌های مالیاتی تغییر می‌کند؟

عصر اعتبار- با توجه به رای دیوان عدالت اداری مبنی بر ابطال بخشنامه مربوط به درآمدی بودن کلیه ورودی به دستگاه‌های کارتخوان و درگاه‌های پرداخت لازم است سازمان امور مالیاتی در خصوص تغییرات احتمالی در نحوه رسیدگی به اظهارنامه‌ها و اعتراض مودیان شفاف‌سازی کند.

روند رسیدگی به پرونده‌های مالیاتی تغییر می‌کند؟
نسخه قابل چاپ
يکشنبه ۱۱ دی ۱۴۰۱ - ۱۴:۳۷:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار» به نقل از تسنیم، براساس شکایتی که از سازمان امور مالیاتی کشور در دیوان عدالت اداری انجام شده است، درخواست ابطال بند 4 بخشنامه شماره 200/5549/ص مورخ 1401/3/26 این سازمان در خصوص اینکه  واریز به حساب‌های بانکی از طریق ابزار پرداخت‌های بانکی از جمله دستگاه‌های کارتخوان بانکی جاری نبوده و اثبات غیردرآمدی بودن آن با مودی است؛ پس از بحث در هیئت عمومی ابطال شد.

    در رای دیوان محاسبات محاسبات کشور آمده است:

    اولا براساس رویه دیوان عدالت اداری که در رای مورخ 17/12/1399 هیئت تخصصی مالیاتی بانکی دیوان عدالت اداری منعکس و به تایید دستورالعمل مورخ 31/1/1399 سازمان امور مالیاتی کشور منتهی شده است، صرف انجام تراکنش‌های بانکی جنبه درآمدی ندارد و بار اثبات در این خصوص براساس بندهای 11 و 18 دستورالعمل مزبور برعهده مامورین مالیاتی است، نه مؤدیان و برمبنای ماده 95 قانون مالیات‌های مستقیم باید اقدامات لازم درخصوص احراز و تحقق درآمد انجام شود.

    ثانیا استناد به مواد 10 و 11 قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان مربوط به زمانی است که قانون مذکور به نحو کامل اجرا و کد یکتا نیز صادر شود و سازمان امور مالیاتی هم دلیلی بر اینکه مؤدی این ابزار پرداخت را برای پرداخت‌ها و تراکنش‌های اقتصادی خویش معرفی کرده باشد، ارائه نکرده است.

    ثالثا بند 4 بخشنامه مورخ 26/3/1401 سازمان امور مالیاتی کشور به استناد بند (م) تبصره 12 قانون بودجه سال 1400 کل کشور صادر شده و براساس بند قانونی مذکور، تمامی حساب‌های متصل به شبکه شاپرک به صورت پیش فرض حساب فروش هستند و مفاد قانون دلالتی بر این ندارد که سایر ابزارهای پرداخت نیز حساب فروش محسوب می‌شوند و به خودی خود اقلام آن‌ها به عنوان درآمد مشمول محسوب شده و اثبات غیردرآمدی بودن آن‌ها برعهده مؤدی بوده و حکم مقرر در قانون نیز مربوط به سال 1400 به بعد است.

    بنا به مراتب فوق، بند 4 بخشنامه مورخ 26/3/1401 سازمان امور مالیاتی کشور که متضمن احکامی مغایر با قوانین مذکور است، خلاف قانون و خارج از حدود اختیار بوده و مستند به بند 1 ماده 12 و مواد 13 و 88 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال 1392 از تاریخ تصویب ابطال می‌شود.

    سرنوشت رسیدگی به پرونده‌های مالیاتی چه خواهد شد؟

    با توجه به اینکه پس از ساماندهی دستگاه‌های کارتخوان در اواخر سال گذشته مبلغ واریزی به این دستگاه‌ها به عنوان ملاک درآمد افراد در نظر گرفته شد، مالیات افراد مشمول تبصره 100 براین اساس محاسبه و قطعی شده است. همچنین یکی از ملاک‌های اصلی در رسیدگی به اظهارنامه‌های عملکردی سال 1400 نیز که هم‌اکنون در حال برررسی است، مبالغ ورودی به دستگاه‌های کارتخوان و درگاه‌های پرداخت بود.

    حال با توجه به ابطال بخشنامه سازمان امور مالیاتی که کلیه ورودی به دستگاه‌های کارتخوان و حساب‌های متصل به درگاه‌های پرداخت را به عنوان درآمد مشمول مالیات در نظر می‌گرفت، این سوال پیش آمده که این موضوع چه تاثیری در درآمدهای مالیاتی و رسیدگی به عملکرد پرونده‌های سال گذشته خواهد داشت.

    با در نظر داشتن اهمیت این موضوع لازم است سازمان امور مالیاتی در خصوص این رای دیوان و تغییرات احتمالی که این موضوع ممکن است در رویه‌های سازمان امور مالیاتی به وجود بیاورد شفاف‌سازی کند.

    برچسب ها
    پورسعید خلیلی
    پربازدیدترین های ۲ روز گذشته
      پربازدیدترین های هفته
        دکه مطبوعات
        • بازار امروز ۳۹۹
        • بازار امروز ۳۹۰
        • بازار امروز ۳۸۸
        • ۱۵
        • اعتبار امروز
        • شماره ۸ اعتبار امروز
        • شماره ۷ اعتبار امروز
        • شماره ۶ اعتبار امروز
        • شماره پنجم
        آخرین بروزرسانی ۵ ماه پیش
        آرشیو